keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Sarjakuvat: Charlie Chaplin - Nykyaika (1974)



Ylläolevan värikylläisen psykedeliakuvauksen ruudut eivät voisi tunnelmaltaan juuri kauempana olla Chaplinin klassikkosta, "mykän kauden viimeisestä elokuvasta". Mustavalkoiset freimit on käännetty aikansa mukaiseen asuun sarjakuvaksi, Kustannus Oy WILLIAMSIN julkaisemaan albumiin vuodelta 1974. Toimiiko se?



Nykyaika (1936)
Elokuva alkaa työmiesten saapuessa tehtaalle töihin, lyhyesti verrattuna eläinlaumaan, jonka seassa on yksi musta lammas, Charliemme. Hauska tribuutti kohtauksesta löytyy Simpsoneissa, jaksossa Mies vaaleanpunaisessa paidassa. Sarjakuva alkaa samalla teemalla, mutta alkuperäisen idea on jotenkin hieman latistettu.

Nykyaika (1974)
Sitten onkin se klassisin kohtaus, Charlie ratasten vietävissä. Adaptoinnissa on jopa yritystä. Kokonaisuudessaan kyseessä on koko aukeaman kokoinen tapahtumankulku, toimii paremmin albumia kourossaan tutkaillessa, mutta allaolevasta saanee edes jonkinlaisen kuvan.



Elokuva oli pääosin mykkä, joten pantomiimina toteutetut kohtaukset toimivat toki parhaiten juuri sellaisinaan. Sarjakuvaan on ahdettu paljon puhe- ja ajatuskuplia joita ilmankin olisi pärjätty.



Paulette Goddardin esittämä banaanityttö on käännöksessä kokenut huvittavimman muodonmuutoksen. Kolmekymmenluvun rääsyläisellä on tällä kertaa tiukat 70-luvun trumpettihousut jalassa, kukkakuvioinnein tietysti. Juuri tuo omaan aikaansa siirtäminen onkin sarjakuvassa mielestäni parasta. Se toimii paikoitellen oikein hyvin.




Upea rulluluistelukohtaus tavaratalon ylimmässä kerroksessa. Kohtauksen sulavuutta ja kauneutta ei voisi mitenkään siirtää sarjakuvaan, joten se on kohtalaisen tarpeeton siellä. Parasta sivulla onkin ensimmäisen ruudun rajaus.




Taas yksi täysin mahdoton käännös edessä, ikonisesta laulukohtauksesta jossa kulkuri ensimmäistä kertaa avaa suunsa elokuvan historiassa. Niin, että sieltä tulee ihan ääntäkin siis.
 

Jep, kylmäksi jättää tanssi, mutta kovin paljoa en pidä viimeisenkään kuvan käännöksestä.


Oliko albumista sitten yhtään mihinkään? Muutamia oikein hyvin oivallettuja ruutuja sieltä kyllä löytyy, värit on paikoitellen ihan meneviä ja seisarifiiliksestä plussaa. Huomattavasti parempi kuin suurin osa elokuvien sarjakuvituksista 1980-90 luvuilta. Albumia on liikkeellä jonkin verran, hinta pyörii neljän viiden euron tietämillä ja siihen se kipurajakin kannattaa asettaa jos albumia halajaa.

Sarjakuvat: Nikke Knatterton

 

Manfred Schmidtin luoma Nikke Knatterton on varmasti monelle tuttu tv-sarjasta, hulppealla salkkari-Sepon toimittamalla dubbauksella. Nämä kuvat Kustannus Oy Jalavan 1990 painetusta sarjakuva-albumista. Sarjakuvana se ei ikinä menestynyt kovinkaan hyvin. Uusi yritys nähtiin dvd-kokoelman julkaisun yhteydessä. Tv-sarjan osalta olemmekin etulyöntiasemassa nimenomaan saksalaishenkisen konemaisen dubbauksen ansiosta, joka oli purkitettu aikoinaan suoraan paperilta. Sarjakuvallakin on tarjottavaa, semi-suositeltava albumi. Harvemmin näkee liikkeellä, uudempaa albumia saattaa vielä nähdäkin.

Sarjakuvat: Don Martinin Tee-Se-Itse sarjakuva


MAD-lehden spin-off Don Martin ilmestyi joskus 90-luvun alussa. Numerossa 2/91 oli edistyksellinen Tee-se-itse sarjakuva. Hauska vitsi vai ala-arvoista rahastusta? Lehdessä oli myös kuvia jotka leikkaa-liimaa menetelmällä piti sarjakuvaansa hyödyntää.

Ferdinand

 

Ferdinand on vanha tuttu Etelä-Suomen Sanomien sarjakuvasivuilta. Pantomiimia sarjaa on tehty jo vuodesta 1937 asti ja yhä aktiivisella sarjalla on meneillään neljäs piirtäjä. Tanskalaisesta kädenjäljestä amerikkalaistuneen sarjan on ollut välillä vaikea keksiä uusia ideoita päivittäissarjoilleen. Ylläolevat kuvat on ESS:n lehdistä vuosilta 1985 ja 1995, jotka olen leikellyt jälkimmäisen vuosiluvun aikoihin leikekirjaani.

Ferd'nandista on muuten tehty kaksi luojansa Henning Dahl Mikkelsenin ohjaamaa animaatiota 1940-luvulla. Mielenkiintoista olisi nekin nähdä.

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Julisteet: Teenage Mutant Hero Turtles. II (1991)


Kohtalaisen karmaiseva näky. Juliste on tullut liitteenä suomalaisen, lapsille suunnatun sarjakuvaversion ensimmäisen vuosikerran aikana ja nimikkeessä täten Hero Ninjan sijaan.

Julisteet: Volfied (1989)

Taiton arcade-pelin, Volfiedin (1989) mukana tullut juliste.

Pelit-lehden LucasArts historiikki


Muistelinkin, että skannailin (huonosti) tämän jutun joskus. Tässä se nyt on. Tarpeeksi aiheen kiinnostaessa juttu on luettavissa kuvia painamalla ja täten isontamalla.

 
 
 
 

Nestori siellä, Nestori täällä.


Arabian seinälautanen, tällä hetkellä myynnissä huutonetissä. Olen törmännyt joskus kirpparillakin, halpa ei ollut silloinkaan. Kovasti olisi mainio keittiön seinällä roikkumassa, mutta turhan kallis on juuri nyt ostettavaksi se.


Pikkuruinen pinssihän tämä. Kirpparilta löysin, noin puolikkaan euron kustansi. Värit nuin kierot ovat oikeastikin.