maanantai 31. lokakuuta 2011

Toinen luku: Pastellilapsuus

Aikana jona aloin rekisteröidä ympäröivää maailmaani, värimaailmassa vallitsi selkeät muotivärit. Etenkin sininen, lila, turkoosi ja pinkki olivat hyvin esillä, täydennettynä vaalean vihreillä ja keltaisilla. Pastellisävyjä käytettiin paljon televisiossa, sarjakuvissa, tietokonepeleissä, kaikenlaisessa designissa, elintarvikkeista hiustenhoitotuotteisiin.

Ennen kaikkea sinisestä kasvoi silti yksi inhokkiväreistä, lapsuuden kun oli jäätävä taakse ja oli katsottava maailmaa muiltakin kanteilta. Pitkän tauon jälkeen olen kuitenkin alkanut pitää lapsuuteni väreistä uudestaan. Tietyt sävyt saavat välittömän nostalgiaryöpyn aikaan ja ehdottoman positiivisen suhtautumisen kohteeseen. Samalla tavalla kuin monet kasarinlopun valtavirtamusiikista ja ysärinalun pelimusiikista.

Värimaailma tiivistettynä television, elokuvien ja pelien kautta:

Simpsonit (1989-)
Leisure Suit Larry (1987-1996)
Commander Keen (1990-1991)
Super Mario Bros (1985-)
Muumilaakson tarinoita (1990-1991)
Lumikuningatar (1986)
Saksikäsi Edward (1990)
Tim Burtonin vastakkainasettelun taito on parhaimmillaan hulppeaa. Goottiromanttinen Saksikäsi Edwardin maailma saa vastapainokseen mitä mainioimman pastellilähiön. Tässä nyt muutama esimerkki, aiheeseen tullee joskus palattuakin.

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Ensimmäinen luku: Nostalgia


Owls and mushrooms. Blogi nostalgiasta, retrosta, dekosta, graafisesta designista, tyyleistä, keräilystä ja muistoesineistä. Jos aihealueet kuulostaa korviisi samalta kuin vanhaa, vanhaa, vanhaa, vanhaa, roinaa, roinaa, roinaa niin yritän myös käydä läpi mitä termeillä tarkoitetaankaan.

Nostalgia on vanhojen aikojen haikailemista ja ihannoimista. Materian suhteen nostalgisoinnin tarve vähenee koko ajan, käytössä kun on koko maailma yhden keskusyksikön ääressä. Lapsuuden rojut tavoittaa helposti uudestaan netin välityksellä, videot ja musiikki ovat siellä jo etsimättä. Vanhojen hyvien aikojen puitteille perustetaan kokoajan uusia blogeja ja näistä vertaisverkoistahan saa tukea vaikka päivittäin. Ikäiseni ja nuoremmat edustavat jo tietynlaista post-nostalgista polvea, jolle läheskään niin moni asia kuin ennen ei kerkeä edes jäämään ulottumattomille missään vaiheessa.

Taikaviitta ja Kumi-Kalle (1991) oli ensimmäinen oma Aku Ankan taskukirjani ja kun näin vähän aikaa sitten kyseisen akkarin uuden painoksen kaupoissa, koin nostalgisia hetkiä selaillessani sarjan erinomaista piirrosjälkeä. Alkuperäinen kirja on vielä siltä ajalta kun joka toinen sivu oli mustavalkoinen, nykyäänhän saa nauttia jokaisen sivun täydessä väriloistossaan. Kaivoin kyseisen pokkarin pian esille ja fiilistelin jutut uudestaan. Etsimpä myös Roope-Setä lehdistä pari muuta Kumi-Kalle pätkää, hahmohan ei kovinkaan yleinen ole.

Pullonkorkkeja keräillessäni pienenä, lähimaastojen ylivoimaisesti suosituin merkki oli Lahden Sininen ja vaikken sitä sen kulta-aikana kerennyt maistamaankaan, sen taannoinen paluu kauppoihin oli silkkaa nostalgiaa. Useimmiten nostalgisen tuotteen paluu kuitenkin osoittautuu pettymykseksi kun aika on kullannut muistot.. tai ehkä resepti oli ennen parempi. Lapsuuteni lempijäätelö ja mehujää olivat Mustafa ja Mac. Mustafa tuskin tekee comebackia ainekaan samalla nimellä ja kuosilla, mutta Mac is back ja siinähän sitä olikin pettymystä aiemmin tänä vuonna.

Nestori itsessään on sitä suurinta nostalgiaa. Muistan kun vuoden 1989 kisat pidettiin Lahdessa ja maskottina toimi Nestori, josta tehtiin jos jonkinlaista oheistarviketta, figuuria, tarraa, pehmolelua, koristelautasta, avaimenperää jne. Olen jälkikäteen bongaillut näitä tuotteita haltuun kirpputoreilta ja viimeisin löytö oli varsin mielenkiintoinen. Jos joku sattuisi tunnistamaan kuvassa poseeraavan itsevirkatun Nestorin tekemäkseen tai tietää virkkaajan, ottaisin kyllä mielelläni vastaan maskotin biografian. Kiinnostaisi tietää onko se tehty ihan kisojen aikaan vai vasta myöhemmin. Ostin sen Hollolan TiinuLiinu kirpputorilta ja hintaa oli tuskin juuri euroa enempää. Kuvassa Nestori hengailee turlespeittoniityllä.

Tervetuloa blogin pariin.